Slideshow image Slideshow image Slideshow image
Previous Next
ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΑ

 
 
 
Εξελίξεις στην Καρδιολογία 

Η Ευρωπαικη Καρδιολογικη εταιρια εξέδωσε νέες κατευθηντηριες οδηγίες στις οποίες η ασπιρινη δεν συστηνεται για τη προληψη του εγκεφαλικου. Η χρηση των νεότερων αντιπηκτικων θεωρειται αποτελεσματικη και ασφαλής και μπορει να χρησιμοποιηθει εναλλακτικα απο την βαρφαρίνη σε κολπικη μαρμαρυγη μη βαλβιδικης αιτιολογίας χωρις να υπαρχουν επαρκη στοιχεια για την υπεροχη καποιου.Το ablation της κολπικης μαρμαρυγής ενδεικνυται σε συμπτωματικη παραξυσμική κολπικη μαρμαρυγή όπου εχει αποτυχει η φαρμακευτικη αγωγή. 

Καρδιακή ανεπάρκεια 
Η νεες κατευθυντηριες οδηγιες αναφερουν τη χρηση αναστολεων των αλατοκορτικοειδων σε ασθενεις και με NYHAII. Επισης ενδυκνειται η χορηγηση ιβαμπραδινης επιπλεον των β αναστολεων οταν παρα τη μεγιστη ανεκτη δοση η καρδιακη συχνότητα παραμένει μεγαλυτερη των 70 παλμων/λεπτο.

Υπέρταση
Προσφάτως δημοσιευτηκαν αποτελεσματα παρακολούθησης ασθενων με ανθεκτικη υπερταση οι οποιοι υποβληθηκαν σε συμπαθητικη απονευρωσητων νεφρικών αρτηριων οπου διαπιστωθηκε πτωση της αρτηριακης πίεσης απο 10 εως 20 mmHg.

 
 
 
Αλάτι σε φάρμακα μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την καρδιά

Πολλά φάρμακα περιέχουν αλάτι, διότι βελτιώνει την απορρόφηση τους από τον οργανισμό . Ωστόσο , Βρετανοί ερευνητές προειδοποιούν τώρα ότι το αλάτι ενέχει κίνδυνο και μπορεί να προκαλέσει καρδιαγγειακές παθήσεις . Μια σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στην " BMJ » . Επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο του Dundee και στο University College του Λονδίνου σε σύγκριση πάνω από 1,2 εκατομμύρια ασθενείς στη Μεγάλη Βρετανία μεταξύ 1987 και 2010, οι οποίοι είχαν λάβει φάρμακα που περιέχουν νάτριο και εκδόσεις χωρίς νάτριο . Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου , ​​πάνω από 61.000 καρδιαγγειακά επεισόδια συνέβησαν. Μετά από προσαρμογή για άλλους παράγοντες που επηρεάζουν , έδειξε ότι εκείνοι που είχαν λάβει φάρμακα που περιέχουν νάτριο είχαν 16 τοις εκατό υψηλότερο κίνδυνο καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού επεισοδίου ή καρδιαγγειακού θανάτου.

Η πιθανότητα να αναπτύξουν υψηλή πίεση του αίματος ήταν επτά φορές υψηλότερη και το συνολικό ποσοστό θανάτου ήταν 28 τοις εκατό υψηλότερο . Βεβαίως , εξακολουθεί να υπάρχει διαμάχη σχετικά με τη σύνδεση της πρόσληψης νατρίου και καρδιαγγειακών επεισοδίων , αλλά τα αποτελέσματα αυτά δεν μπορούν να αγνοηθούν , λένε οι συγγραφείς . Συμβουλεύουν ότι , « συνταγή των σκευασμάτων αυτών που περιέχουν νάτριο θα πρέπει να γίνεται με προσοχή , καθώς και ασθενών που αυτά θα πρέπει να αρακολουθούνται στενά για την εμφάνιση της υπέρτασης» . Μπορούν , επίσης, να τονίσει ότι η περιεκτικότητα σε νάτριο των φαρμάκων πρέπει να επισημαίνονται με τον ίδιο τρόπο , όπως τα τρόφιμα .

 
 
 
Ο καφές αυξάνει τη ροή του αίματος στα αγγεία

Προηγούμενες μελέτες διαπίστωσε συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης καφέ και βελτίωσε τη λειτουργία των αρτηριών . Τώρα, μια ιαπωνική μελέτη δείχνει ότι η καφεΐνη μπορεί επίσης να επηρεάσει τη ροή του αίματος στα μικρά αγγεία . Η μελέτη παρουσιάστηκε στο "American Heart Association της Επιστημονικές Συνεδρίες 2013 " .

Επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο του Ryukyus στην Οκινάουα ανατεθεί 27 συμμετέχοντες ( ηλικίας μεταξύ 22 και 30 ετών ) , οι οποίοι συνήθως δεν πίνουν καφέ , να καταναλώνουν ένα φλιτζάνι τακτική ή καφέ χωρίς καφεΐνη . Δύο ημέρες αργότερα , τους ζητήθηκε να πιείτε τον άλλο τύπο του καφέ . Ούτε οι ερευνητές ούτε οι συμμετέχοντες γνώριζαν όταν έπιναν το είδος του καφέ . Μεταγενέστερες μετρήσεις έδειξαν μια αύξηση 30 τοις εκατό της ροής του αίματος πάνω από 75 λεπτά για το κανονικό καφέ ( με καφεΐνη) . Η αρτηριακή πίεση ήταν επίσης ελαφρώς υψηλότερο, ενώ τα ποσοστά καρδιά ήταν ίσοι για τους δύο τύπους καφέ.

Οι ερευνητές υποθέτουν ότι η καφεΐνη μπορεί να ανοίξει τα αιμοφόρα αγγεία και μειώνουν τις φλεγμονές . «Αν γνωρίζουμε πως τα θετικά αποτελέσματα της δουλειάς του καφέ , θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια νέα θεραπευτική στρατηγική για καρδιαγγειακή νόσο στο μέλλον " , δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης Masato Tsutsui.

 
 
 
Συγγενείς καρδιοπάθειες και περιβαλλοντικές τοξίνες

Αν οι έγκυες γυναίκες που εκτίθενται σε περιβαλλοντικές τοξίνες όπως emals , υπάρχει αυξημένος κίνδυνος συγγενείς ανωμαλίες της καρδιάς για το μωρό. Αυτό είναι το αποτέλεσμα μιας καναδική μελέτη που παρουσιάστηκε στο American Heart Association της Επιστημονικές Συνεδρίες 2013 στο Ντάλας ( Τέξας ).

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Αλμπέρτα σύγκριση ηχογραφήσεις των συγγενών καρδιακών ελλειμμάτων και εκπομπές χημικών ουσιών από τα έτη 2004 έως 2011. Από το 2006 , ο αριθμός των καρδιακών ελλειμμάτων στον Καναδά μειώθηκαν - το οποίο , κατά πάσα πιθανότητα , όχι μόνο κατά τύχη , συμπίπτει με το χρόνο ότι οι κανονισμοί για τις βιομηχανικές εκπομπές έγιναν αυστηρότεροι , δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης , Deliwe Π. Ngwezi . Τρεις κατηγορίες χημικών εξετάστηκαν. Ωστόσο, μόνο η ομάδα που αποτελείτο από ένα μίγμα των οργανικών ενώσεων και μέταλλα έδειξε μια συσχέτιση με το ρυθμό των καρδιακών ελαττωμάτων . Μεταξύ αυτών ήταν βενζόλιο, βουταδιένιο, δισουλφίδιο του άνθρακα , διοξείδιο του θείου , το χλωροφόρμιο , το εξαχλωροβενζόλιο , τετραχλωροαιθάνιο, μεθανόλη, τολουόλιο, καθώς και ο μόλυβδος, ο υδράργυρος και το κάδμιο.

Με βάση αυτά τα προκαταρκτικά αποτελέσματα , Ngwezi συνέστησε ότι προς το παρόν , το ευρύ κοινό και των παρόχων υγειονομικής περίθαλψης θα πρέπει να έχουν επίγνωση των πιθανών επιπτώσεων των ρύπων στην ανάπτυξη της καρδιάς .

 
 
 
Κολπική μαρμαρυγή: βαρφαρίνη η νεότερα αντιπηκτικά

Τέσσερα νέα από του στόματος αντιπηκτικά συγκρίνονται ευνοϊκά με τη βαρφαρίνη για την πρόληψη του εγκεφαλικού επεισοδίου σε ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή ?

Ωστόσο , η ισορροπία μεταξύ αποτελεσματικότητας και ασφάλειας σε υποομάδες χρειάζεται καλύτερο ορισμό . Έχουμε ως στόχο να αξιολογήσει το σχετικό όφελος των νέων από του στόματος αντιπηκτικά σε βασικές υποομάδες , καθώς και τις συνέπειες σε σημαντικούς δευτερεύουσες εκβάσεις . ΜΕΘΟΔΟΙ Ψάξαμε Medline από 1 Γενάρη του 2009 , στο 19 Νοεμβρίου, 2013 , περιορίζοντας τις αναζητήσεις στη φάση 3 , τυχαιοποιημένες μελέτες σε ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή που τυχαιοποιήθηκαν για να λάβουν νέα από του στόματος αντιπηκτικά ή βαρφαρίνη , και δοκιμές, στις οποίες αναφέρθηκαν τόσο την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια των αποτελεσμάτων .

Κάναμε μια προδιαγεγραμμένη μετα- ανάλυση όλων των 71 683 συμμετέχοντες περιλαμβάνονται στο RE - LY , ROCKET AF , ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ , και ENGAGE AF - TIMI 48 δοκιμές . Τα κύρια αποτελέσματα ήταν εγκεφαλικών επεισοδίων και συστηματικών εμβολικών επεισοδίων , ισχαιμικό αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο , αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο , από κάθε αιτία θνησιμότητα , το έμφραγμα του μυοκαρδίου , μείζονα αιμορραγία , ενδοκρανιακή αιμορραγία , και γαστρεντερική αιμορραγία . Υπολογίσαμε τους σχετικούς κινδύνους ( ΕΑ) και 95 % CI για κάθε αποτέλεσμα . Κάναμε αναλύσεις υποομάδων για να εξεταστεί εάν οι διαφορές στα χαρακτηριστικά των ασθενών και η δίκη επηρεάζονται τα αποτελέσματα . Χρησιμοποιήσαμε ένα μοντέλο τυχαίων επιδράσεων για να συγκρίνετε συγκεντρωτικά αποτελέσματα και δοκιμάζονται για την ετερογένεια . ΕΥΡΗΜΑΤΑ 42 411 συμμετέχοντες έλαβαν μια νέα από του στόματος αντιπηκτικό και 29 272 συμμετέχοντες έλαβαν βαρφαρίνη . Νέα από του στόματος αντιπηκτικά μειωθεί σημαντικά εγκεφαλικό επεισόδιο ή συστηματική επεισοδίων κατά 19 % σε σύγκριση με τη βαρφαρίνη ( RR 0,81 , 95 % CI 0,73 -0 · 91 ? P < 0,0001 ) , κυρίως λόγω της μείωσης των αιμορραγικού αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου ( 0 · 49 , 0,38 · 64 -0 ? p < 0.0001 ) .

Νέα από του στόματος αντιπηκτικά επίσης μείωσε σημαντικά θνησιμότητα από κάθε αιτία ( 0,90 , 0,85 -0 · 95 ? P = 0,0003) και ενδοκρανιακή αιμορραγία ( 0,48 , 0,39 -0 · 59 ? P < 0,0001 ) , αλλά αυξήθηκε γαστρεντερική αιμορραγία ( 1.25 , 1.01 -1 · 55 ? p = 0,04 ) . Σημειώσαμε δεν ετερογένεια για αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο ή συστηματική επεισόδια σε σημαντικές υποομάδες , αλλά υπήρχε μια μεγαλύτερη σχετική μείωση της μείζονος αιμορραγίας με νέα από του στόματος αντιπηκτικά , όταν ο χρόνος κέντρο που βασίζεται στο θεραπευτικό εύρος ήταν λιγότερο από 66 % από ό, τι όταν ήταν 66 % ή περισσότερο ( 0,69 , 0,59 -0 · 81vs0 · 93 , 0,76 -1 · 13 ? p για την αλληλεπίδραση 0,022 ) . Χαμηλή δόση από του στόματος αντιπηκτικό νέα θεραπευτικά σχήματα έδειξαν παρόμοια συνολικές μειώσεις σε εγκεφαλικό επεισόδιο ή συστηματική επεισοδίων με τη βαρφαρίνη ( 1.03 , 0.84 -1 · 27 ? P = 0,74 ) , και ένα πιο ευνοϊκό προφίλ αιμορραγία ( 0.65 , 0.43 -1 · 00 ? p = 0,05 ) , αλλά σημαντικά πιο ισχαιμικά εγκεφαλικά επεισόδια ( 1.28 , 1.02 -1 · 60 ? p = 0,045 ) . ΣΥΖΗΤΗΣΗ Η μετα-ανάλυση είναι η πρώτη που περιλαμβάνει δεδομένα για τα τέσσερα νέα από του στόματος αντιπηκτικά μελετηθεί σε πιλοτικές κλινικές δοκιμές φάσης 3 για την πρόληψη του εγκεφαλικού επεισοδίου ή συστηματικής επεισόδια σε ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή .

Νέα από του στόματος αντιπηκτικά είχε θετική σχέση οφέλους-κινδύνου , με σημαντικές μειώσεις των εγκεφαλικών επεισοδίων , ενδοκρανιακή αιμορραγία , και τη θνησιμότητα , και με παρόμοιες μείζονος αιμορραγίας όπως βαρφαρίνη , αλλά αυξήθηκε γαστρεντερική αιμορραγία . Η σχετική αποτελεσματικότητα και η ασφάλεια των νέων από του στόματος αντιπηκτικά ήταν συνεπής σε ένα ευρύ φάσμα ασθενών . Τα ευρήματά μας παρέχουν οι κλινικοί μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα των νέων από του στόματος αντιπηκτικά ως θεραπευτική επιλογή για τη μείωση του κινδύνου εγκεφαλικού επεισοδίου σε αυτόν τον πληθυσμό ασθενών.

 
 
 
Αθλητές και αιφνίδιος καρδιακός θάνατος

Αιφνίδιος καρδιακός θάνατος σε νέους αθλητές μπορεί να προκύψει, εάν εμφανίζουν απαρατήρητα και χωρίς συμπτώματα ανωμαλίες στην καρδιά . Η ανίχνευση αυτών είναι ο στόχος του ευρωπαϊκού προγράμματος προαθλητικού ελεγχου.. Κατά την ετήσια συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής επιτροπης της Καρδιαγγειακής απεικόνισης ( EACVI ) , η EuroEcho -Imaging 2013 στην Κωνσταντινούπολη , σλοβακική έρευνα ανέφερε ότι πρέπει να προστεθεί το υπερηχοκαρδιογράφημα για την αύξηση της ακρίβειας .

Η Ευρωπαϊκή ΠΡΟΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΞΈΤΑΣΗ περιλαμβάνει αξιολόγηση του ατομικού και οικογενειακού ιστορικού, τη φυσική εξέταση και ηλεκτροκαρδιογράφημα 12 απαγωγών . Υπάρχει διαμάχη κατά πόσο η προσθήκη υπερηχοκαρδιογραφήματος ήταν χρήσιμο . Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Presov διεξάγαγαν προαθλητικό έλεγχο σε 500 υγιείς αθλητές ηλικίας 16-32 ετών ( 446 άνδρες , 54 γυναίκες ). Η εξέταση δεν εντόπισε καρδιαγγειακές ανωμαλίες . Σε αντίθεση , συμπληρωματικές εξετάσεις υπερηχοκαρδιογράφημα με 2D και λεπτομερές M -mode ανιχνεύθηκαν ανωμαλίες στο 2,8 % ( 14 άτομα). Οι μισοί από αυτούς ( 1,4 %) ήταν πρόπτωση μιτροειδούς βαλβίδας . Στη συνέχεια , τέσσερις από τους αθλητές έπρεπε να σταματήσει προσωρινά ή μόνιμα τα σπορ .Ο προαθλητικός έλεγχος δεν ήταν αρκετά ακριβείς για την ανίχνευση αυτών των δυνητικά απειλητικών για τη ζωή διαταραχών , δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Αλεξάντερ Kisko . Ως εκ τούτου, τόνισε ότι το ηχοκαρδιογράφημα , το οποίο είναι φθηνό και απλό να εκτελέσει , θα πρέπει επιπροσθέτως να γίνει μέρος του προγράμματος.
 
 
 
Εξέταση για αξιολόγηση του κινδύνου καρδιακής προσβολής

Αμερικανοί ερευνητές αναπτύσσουν μια νέα μέθοδο για την καλύτερη αξιολόγηση του κινδύνου καρδιακής προσβολής. Οι ερευνητές ανέλυσαν τον αριθμό των κυκλοφορούντων ενδοθηλιακών κυττάρων (CEC). Ωστόσο, πρέπει να γίνουν και άλλες δοκιμές, όπως αναφέρουν στο περιοδικό Physical Biology. Τα CEC σχετίζονται άμεσα με την καρδιακή προσβολή.

Οι ερευνητές έλαβαν δείγματα αίματος από 79 ασθενείς που είχαν υποστεί καρδιακή προσβολή, και κατόπιν τα σύγκριναν με δείγματα από δύο ομάδες ελέγχου (25 υγιή άτομα και επτά άτομα που λάμβαναν θεραπεία για αγγειακή νόσο). Διαπίστωσαν ότι ο αριθμός των συγκεκριμένων κυττάρων ήταν σημαντικά μεγαλύτερος στους ασθενείς που είχαν υποστεί καρδιακή προσβολή. Η μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε γι' αυτόν το σκοπό ήταν η ανάλυση "High-Definition Circulating Endothelial Cell" (HD-CEC), στην οποία τα CEC ανιχνεύονται με βάση τα μορφολογικά χαρακτηριστικά τους και τις αντιδράσεις τους σε ειδικά αντισώματα.

Η ανίχνευση των κυττάρων έγινε με εξέταση υψηλής ευαισθησίας και ειδικότητας. Σύμφωνα με τους ερευνητές, η νέα μέθοδος προσφέρει μεγαλύτερη ακρίβεια σε σχέση με άλλες εξετάσεις που χρησιμοποιούνται αυτή τη στιγμή. «Με τη μέθοδό μας αναλύουμε εκατομμύρια κύτταρα. Αυτό σημαίνει, βέβαια, περισσότερη δουλειά, αλλά έτσι μπορούμε είμαστε βέβαιοι ότι έχουμε αναλύσει όλα τα πιθανά κύτταρα», δήλωσε ο βασικός συγγραφέας της μελέτης Peter Kuhn από το The Scripps Research Institute (TSRI) στη Λα Χόγια της Καλιφόρνιας. Οι ερευνητές σκοπεύουν τώρα να δοκιμάσουν τη μέθοδο HD-CEC σε ασθενείς που έχουν εμφανίσει κάποια συμπτώματα, αλλά δεν έχουν υποστεί ακόμη καρδιακή προσβολή.

 
 
 
Τα όρια για την αιωρούμενη σωματιδιακή ύλη δεν προφυλάσσουν από τις ασθένειες
Το γεγονός ότι οι συγκεντρώσεις της αιωρούμενης σωματιδιακής ύλης είναι κάτω από τα ισχύοντα όρια δεν σημαίνει ότι είναι και αβλαβείς. Η μακροχρόνια έκθεση σε υψηλά επίπεδα αιωρούμενης σωματιδιακής ύλης αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακού επεισοδίου. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε μια διεθνής ερευνητική ομάδα, κατόπιν ανάλυσης που δημοσιεύτηκε στο BMJ.
 
Για τους σκοπούς της μελέτης, αναλύθηκαν δεδομένα για περισσότερα από 100.000 άτομα από τη Γερμανία, τη Φινλανδία, τη Σουηδία, τη Δανία και την Ιταλία, τα οποία είχαν υποβληθεί σε παρακολούθηση διάρκειας κατά μέσον όρο 11,5 ετών. Στη διάρκεια αυτής της χρονικής περιόδου, 5.157 συμμετέχοντες στη μελέτη εμφάνισαν καρδιακό επεισόδιο ή στηθάγχη. Η αύξηση της ετήσιας συγκέντρωσης αιωρούμενης σωματιδιακής ύλης PM2.5 κατά 5 μg ανά κυβικό μέτρο αέρα και των σωματιδίων PM10 κατά 10 μg/m3 συσχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο για καρδιακό επεισόδιο κατά 13 και 12 τοις εκατό, αντίστοιχα.
 
«Τα αποτελέσματα της ανάλυσης δείχνουν ότι η έκθεση στην αιωρούμενη σωματιδιακή ύλη αποτελεί σημαντικό κίνδυνο για την υγεία ‐ και μάλιστα, πολύ περισσότερο απ' ό,τι νομίζαμε έως τώρα», υπογραμμίζει η συγγραφέας της μελέτης Annette Peters (Helmholtz Centre, Μόναχο). «Οι ανεπιθύμητες ενέργειες που προέκυψαν σε επίπεδα έκθεσης κάτω από τα ισχύοντα όρια είναι ιδιαίτερα ανησυχητικές. Ως εκ τούτου, η μελέτη στηρίζει το αίτημα για τη μείωση αυτών των ορίων», συνεχίζει η ερευνήτρια.
 
Σε παρόμοια συμπεράσματα καταλήγει μια μετα-ανάλυση που δημοσιεύτηκε στο The Lancet πριν από μερικές εβδομάδες. Στην Ε.Ε., το ισχύον όριο για τα αιωρούμενα σωματίδια με αεροδυναμική διάμετρο μικρότερη ή ίση των 2,5 μικρομέτρων (PM2.5) είναι 25 μg/m3. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ.), το συνιστώμενο όριο είναι δέκα μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο.
 
 
 
Η μεγάλη κατανάλωση ζάχαρης αυξάνει το κίνδυνο καρδιακής προσβολής
Η μεγάλη κατανάλωση ζάχαρης μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο να υποστεί κάποιος καρδιακή προσβολή, σύμφωνα με στοιχεία μεγάλης αμερικανικής έρευνας. Η κατανάλωση ποσότητας ισοδύναμης με ένα τενεκεδάκι αναψυκτικού με ζάχαρη την ημέρα, συνδέθηκε με αυξημένο κίνδυνο θνησιμότητας από καρδιαγγειακή νόσο, αναφέρει το περιοδικό ‘JAMA Internal Medicine’. Η ζάχαρη μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του βάρους, που είναι βλαβερή για την καρδιά. Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι άνθρωποι πρέπει να γνωρίζουν για τον κίνδυνο που εγκυμονεί η μεγάλη κατανάλωση ζάχαρης. Στην έρευνα, που εξέτασε στοιχεία χιλιάδων ανθρώπων σχετικά με την κατανάλωση ζάχαρης στις ΗΠΑ, καθώς και ποσοστά θνησιμότητας από καρδιαγγειακά προβλήματα, σημειώθηκε σημαντική σχέση μεταξύ της ποσότητας ζάχαρης που κατανάλωναν και της εμφάνισης προβλημάτων καρδιάς. Ο ερευνητής Dr Quanhe Yang, από το Centres for Disease Control and Prevention, στην Ατλάντα, ανακάλυψε ότι άνθρωποι που λαμβάνουν το ένα τέταρτο των καθημερινών θερμίδων τους από πρόσθετη ζάχαρη έχουν υπερτριπλάσιο κίνδυνο θνησιμότητας από καρδιαγγειακή νόσο σε σχέση με ανθρώπους που καταναλώνουν πολύ λιγότερη ζάχαρη.
 
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, συνιστά η πρόσθετη ζάχαρη να μην ξεπερνά το 10% της συνολικής πρόσληψης θερμίδων. Αυτό ισοδυναμεί περίπου με 70g για τους άντρες και 50g για τις γυναίκες. Η ζάχαρη προστίθεται σε ευρεία σειρά προϊόντων, όπως γλυκά, κέικ, μπισκότα, σοκολάτα και ορισμένα ανθρακούχα ποτά και φρουτοχυμούς. Οι ετικέτες τροφίμων συχνά αναγράφουν την ποσότητα ζάχαρης. Τροφές υψηλές σε ζάχαρη περιέχουν περισσότερα από 22.5g ολικών σακχάρων ανά 100g, ενώ τροφές χαμηλές σε ζάχαρη περιέχουν 5g ή λιγότερο ανά 100g.  Ο καθηγητής Naveed Sattar, από το British Heart Foundation, δήλωσε ότι ενδεχομένως υπάρχουν πολλές αιτίες που οι άνθρωποι που καταναλώνουν πολλή ζάχαρη δεν είναι υγιείς. Φυσικά, πρόσθεσε, η ζάχαρη καθαυτή δεν είναι επιβλαβής- τη χρειαζόμαστε για τις ενεργειακές ανάγκες του οργανισμού- αλλά όταν την καταναλώνουμε σε υπερβολή συμβάλλει στην αύξηση βάρους, που με τη σειρά της μπορεί να επισπεύσει την καρδιακή νόσο. Αν βοηθήσουμε τους ανθρώπους να μειώσουν την υπερβολική πρόσληψη λιπαρών αλλά και της ζάχαρης θα υπάρξει σημαντικό όφελος στην υγεία, όπως μείωση της παχυσαρκίας και των καρδιακών προσβολών, κατέληξε ο καθηγητής.
 
 
 
Σωστός τρόπος μέτρησης της αρτηριακής πίεσης
Ψηλαφατε τη βραχιόνιο αρτηρία για να τοποθετήσετε την περιχειρίδα έτσι ώστε να ασκεί πίεση ομοιόμορφα και άμεσα πάνω από την αρτηρία κατά μήκος της εσωτερικής επιφάνειας του βραχίονα. Ρυθμίστε το ύψος του βραχίονα έτσι ώστε το κέντρο της περιχειρίδας στο βραχίονα είναι στο ύψος της καρδιάς (4ο μεσοπλεύριο διάστημα). Αν το κέντρο της περιχειρίδας είναι πάνω από αυτή τη γραμμή η μετρούμενη πίεση θα είναι ψευδώς χαμηλή. Αν το κέντρο είναι κάτω από αυτή τη γραμμή θα είναι ψευδώς υψηλές. Κάθε μετατόπιση 1,3 cm από το σημείο αυτό θα αλλάξει πίεση συν ή μείον 1 mm Hg.
 
 
 
Κωνσταντίνος Αθ. Μάινας
Καρδιολόγος
Υπερηχοκαρδιογραφία Παίδων 
 
Πλατεία Ειρήνης 66, Κομοτηνή
Τηλέφωνο: 2531022658 Κινητό: 6937230585
E-mail: mainas71@gmail.com